Workshops voor toeristische ondernemers een succes

17 oktober 2011

Workshops voor toeristische ondernemers een succes

De Provincie Fryslân kan terugkijken op geslaagde bijeenkomsten voor ondernemers in de toeristische sector. Van 4 t/m 13 oktober werden er in Cloppenburg, Aurich, Assen en Sneek themabijeenkomsten met workshops over websitebeheer gehouden, georganiseerd in samenwerking met Fryslân Marketing, Marketing Groningen, Recreatieschap Drenthe en Duitse partners Landkreis Cloppenburg, Ostfriesland Tourismus GmbH en Touristikverband Emsland. Ondernemers in de toeristische sector konden gratis deelnemen aan deze workshops. Het initiatief kwam van het Europees gesubsidieerde Duits-Nederlandse samenwerkingsproject Netzwerk Toekomst.

Het doel van Netzwerk Toekomst is onder andere dat de toeristen en toeristische ondernemers in de Duits-Nederlandse Eems Dollard Regio elkaar beter kunnen vinden. En hoe vind je elkaar nou beter dan op het internet? De ondernemers zijn gastheer van hun eigen regio. Bij gastheerschap hoort een goede website. Tijdens de bijeenkomst werden de ondernemers verleid om eens kritisch naar hun eigen website te kijken. Wat heeft iedereen al en zijn er punten die een graadje verbeterd kunnen worden?

Onderhouden websites
Het begint bij de aanschaf en het onderhouden van een website. Niels Bons (projectleider provincie Fryslân en webontwikkelaar) ging in op content management systemen (CMS). Met een content management systeem komt er een scheiding tussen de inhoud en de vormgeving, waardoor je snel, gemakkelijk en veilig de inhoud van je site kunt beheren.

Vormgeving websites
Het is belangrijk om te gaan nadenken wat je als gastheer wilt uitstralen. Hoe laat je je website er uit zien en hoe gebruiksvriendelijk is de site? Vormgeving speelt een belangrijke rol. Andre Fraiquin van AF Design vertelde onder andere over layout, indeling, kijkrichting, werking van kleuren en lettertypes. Sommige deelnemers hadden er nooit bij stilgestaan dat bijvoorbeeld een lettertype als Helvetica of zijn zusje Helvetica Neue een uitstekend lettertype is voor websites, goed leesbaar, helder en door alle browsers goed herkenbaar.

Internet marketing
Een website biedt een prachtige mogelijkheid om jezelf te verkopen. En hierbij mogen we social media niet vergeten. Het integreren van social media in je website is een handige manier om jezelf extra te verkopen zonder daarvoor bijvoorbeeld een advertentie te hoeven plaatsen. Bovendien biedt social media een makkelijke kans om internationale contacten te onderhouden. Handig om ook de Duitse toeristen te kunnen bereiken! Ewald van der Hoop, internet marketeer voor MKB bedrijven van iBiSZ Internet Support, ging hier verder op in.

Webteksten schrijven
Kees Terwisscha van Scheltinga is mede-eigenaar van Schrijfburo Terwisscha & Wagenaar  en behandelde het schrijven van webteksten. Webteksten vereisen een specifieke aanpak.  Ze moeten snel scanbaar zijn en toch inhoudelijk compleet.

Cultuurverschillen
Schrijfster Annette Birschel sloot het ochtendgedeelte af door in te gaan op de cultuurverschillen tussen Duitse en Nederlandse toeristen. Om een goede gastheer voor onze buren te zijn, is het handig om te weten hoe we van elkaar verschillen en wat de overeenkomsten zijn. Zo gaat de Duitse toerist "gründlich" te werk. Ze bezoeken vooraf de nodige websites en printen informatie uit. Een extra reden om je website goed op orde te hebben.


Pagina opties

  • Doorsturen

Navigatie:

Links

Snelkoppelingen